Ślad węglowy jedzenia i jego wpływ na globalne ocieplenie. Coś dla producentów żywności i nie tylko!

Wiktoria Pilch
ślad węglowy jedzenia

Ślad węglowy jedzenia oblicza się w celu określenia ilości gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery w czasie produkcji żywności. Bierze się pod uwagę wszystkie etapy produkcji. Dowiedz się, jakie wnioski można wyciągnąć z tego współczynnika. Przeczytaj!

Produkcja żywności w znacznym stopniu odpowiada za niszczenie środowiska naturalnego. Obliczając ślad węglowy jedzenia, można ocenić, które potrawy są najmniej ekologiczne. Analiza danych prowadzi do wielu ciekawych spostrzeżeń i pozwala wyciągnąć rozmaite wnioski dotyczące wpływu producentów żywności na stan środowiska naturalnego. Jaki wpływ na środowisko mają procesy produkcyjne? Jaka jest rola CSR, czyli społecznej odpowiedzialności biznesu, w zwiększaniu świadomości proekologicznej? Jak oblicza się emisję gazów cieplarnianych? Aby się tego dowiedzieć, czytaj już teraz nasz artykuł!

Co to jest ślad węglowy jedzenia?

Ograniczenie zużycia paliw nieodnawialnych, segregacja śmieci czy niemarnowanie zasobów naturalnych to tylko kilka spośród sposobów na ograniczenie szkodliwego wpływu człowieka na środowisko naturalne. Obecnie coraz więcej osób i przedsiębiorstw zaczyna oceniać swój ślad węglowy, czyli poziom emisji szkodliwych substancji do atmosfery w czasie działalności. Jednym ze znaczących jest ślad węglowy jedzenia, czyli parametr określający stężenie dwutlenku węgla wytworzone w czasie powstawania produktów żywnościowych

Wpływ firmy na środowisko ma znaczenie

Obliczanie śladu węglowego z reguły ma dać orientacyjną ocenę, czy produkt jest ekologiczny. Jednak część firm z zachodniej Europy (w szczególności brytyjskich) wymaga podawania tego współczynnika dla wytwarzanych dóbr. We współpracy z takimi przedsiębiorstwami honorowany jest mniejszy ślad węglowy produktów, a do jego oceny potrzeba przeprowadzić określone badania i obliczenia.

Jak wyliczyć ślad węglowy produktów spożywczych?

Obliczenie śladu węglowego jedzenia polega na przeanalizowaniu wszystkich procesów, jakie ostatecznie doprowadzą do powstania żywności. Bierze się zatem pod uwagę nie tylko etapy związane z uprawą i przetwarzaniem żywności. Analizuje się emisję gazów cieplarnianych także:

  • podczas przygotowania paszy dla zwierząt;
  • na pastwiskach;
  • w czasie transportu.

Wartość obliczeń podawana jest najczęściej w kilogramach CO2 emitowanych w czasie wytwarzania 1 kg produktu. W przypadku żywności ta wartość może wynosić między 1 a nawet 60 kg. Sumienne obliczenie jest istotne, ponieważ prowadzi do oceny najbardziej szkodliwych etapów produkcji i poszukiwania ekologicznych rozwiązań.

Decydując się na konkretną dietę albo kupując jedzenie na targu czy w supermarkecie, warto mieć świadomość tego, jak nasze decyzje wpływają na środowisko. Wybierając jako pomysł na obiad zupę z dyni zamiast omletu z przepiórczych jaj, dążymy do bycia neutralnym węglowo, jako że uprawa dyni hokkaido ma mniejszy ślad węglowy niż hodowla przepiórek.

Które produkty mają największy wpływ na globalne ocieplenie?

Analizując tabelę określającą ślad węglowy dla poszczególnych produktów żywnościowych, można łatwo wskazać na produkty, których tworzenie pozostawia najgorszy ślad klimatyczny. Bezapelacyjnie największy ślad węglowy jest pozostawiany przy produkcji mięsa wołowego. Tutaj emisja gazów utrzymuje się na poziomie 60 kg na każdy kilogram żywności. Wpływ na to ma w głównej mierze produkcja gazów przez same zwierzęta, a także wycinka lasów i przygotowanie terenów pod pastwiska. 

Największy ślad węglowy a najbardziej neutralny wpływ na środowisko

W związku z dużym śladem wołowiny wszystkie produkty mleczne są mocno obciążone emisją azotu i innych gazów cieplarnianych. Mięso owcze czy sery także mają te parametry na poziomie przekraczającym 20.

Z kolei na drugim biegunie znajdują się wyroby roślinne. Owoce, warzywa czy zboża w nielicznych przypadkach przekraczają parametr 2. Niewielka emisja gazów powstaje też przy produkcji:

  • ryb;
  • drobiu;
  • świeżego mleka.

Warto poznać parametry wszystkich podstawowych produktów żywnościowe, aby ich konsumpcja była w pełni świadoma.

Marnowanie żywności jako działanie nieekologiczne

Niemożliwe jest uzyskanie zerowego śladu węglowego przy produkcji żywności i chyba nikt nie łudzi się, że tak będzie. Dzikie zwierzęta i niektóre rośliny także emitują metan i CO2 do atmosfery, jednak taka ilość jest wchłonięta i przetwarzana przez lasy. Mimo wszystko warto dołożyć wszelkich starań, żeby ograniczyć emisję. Duża w tym rola firm i działań CSR. Można wybierać produkty o mniejszym śladzie węglowym lub ograniczyć spożycie mięsa (szczególnie wołowiny). Jeśli nawet nie przekonuje cię ograniczenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery, to weź pod uwagę także czynnik zdrowotny.

Marnowanie jedzenia a zmiany klimatu

Jest jednak jeszcze łatwiejszy sposób na to, żeby ograniczyć wielkość śladu węglowego jedzenia. Wystarczy unikać marnotrawstwa żywności, które jest nie tylko nieekonomiczne, lecz także szkodliwe dla naszej planety. Każdego roku tylko w Polsce do śmietników trafia ponad 5 milionów ton żywności. Prawie 40% tej wartości produkują przedsiębiorcy zajmujący się przetwórstwem. Można zatem obliczyć, że każdego roku w naszym kraju w powietrze wnika około 100 mln ton dwutlenku węgla. Wyrzucanie żywności oznacza, że emisja CO2 podczas produkcji poszła na marne, tak jak samo jedzenie.

Ograniczenie śladu węglowego jedzenia poprzez unikanie marnotrawstwa powinno dotyczyć zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców. Dla firm poprawa organizacji lub modernizacja procesów produkcyjnych będzie miała wpływ na zyski generowane w przyszłości. Warto zatem potraktować procesy ograniczające produkcję odpadów jako inwestycje, a nie wydatek.



Powiązane:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts