Zakwasy dla dzieci – najpopularniejsze rodzaje

Wiktoria Pilch
Podawanie dzieciom kiszonek to świetny sposób na przemycenie do ich diety cennych składników odżywczych i witamin. Coraz częściej rodzice i opiekunowie sięgają również po kiszonki w płynie, czyli zakwasy. Szczególną popularnością cieszą się produkty z buraka oraz z kapusty. Napoje te obfitują w probiotyki, które powinny być obecne w diecie dziecka szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy ryzyko chorób jest największe, a dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie ograniczony. Jakie jeszcze są zalety podawania dziecku naturalnych zakwasów?

Zakwas z buraka

Buraki są od lat wykorzystywane w walce z niedokrwistością. Mogą oczywiście być również spożywane przez osoby, które nie borykają się z tego typu problemami, a wręcz jest to wskazane. Buraki obfitują również w żelazo. Są one stosowane wspomagająco w leczeniu anemii. Podawanie zakwasu buraczanego dziecku umożliwia zapewnienie prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej i oczywiście wzmocnienie systemu immunologicznego ze względu na obecność witamin A, C, E oraz tych z grupy B, a także wspomnianego już żelaza, magnezu, potasu czy kwasu foliowego.

Taki zakwas warto podawać w trakcie i po antybiotykoterapii, by odbudować florę bakteryjną jelit. Pity przez malucha rano doda mu energii do działania na resztę dnia. Jeśli dziecko nie miało jeszcze do czynienia z zakwasami, warto zastosować produkt z dodatkiem marchewki, która nadaje mu łagodniejszego smaku. Marchewka jest dodatkowo bogata w karotenoidy, witaminę A wspierającą prawidłową pracę serca oraz wzrok, a także beta-karoten. Połączenie jej z burakiem gwarantuje więc prawdziwą bombę witaminową działającą korzystnie na układ trawienny i immunologiczny. Jest to opcja zalecana w przypadku problemów jelitowych zdarzających się często u dzieci w wieku żłobkowo-przedszkolnym oraz po stosowaniu antybiotyków.

Zakwas z kapusty

Zakwas z kapusty był spożywany już w XVII wieku przez żeglarzy, którzy cierpieli na niedobór witaminy C. Kapusta i zrobione z niej kiszonki to produkty goszczące od lat w niemal każdym polskim domu. Sam zakwas z kapusty jest tak naprawdę wodą spod kapusty, ponieważ to właśnie ona wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim zawiera ogromne ilości witamin i mikroelementów, szczególnie witaminy C. Stanowi doskonałe źródło łatwo dostępnej siarki wpływającej pozytywnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.

Tak samo jak zakwas z buraków, jest to źródło naturalnych probiotyków, które wspierają odbudowę flory bakteryjnej po antybiotykoterapii i w stanach osłabienia organizmu. Zakwas ten wspiera organizm najmłodszych w okresach narażenia na przeziębienie, a także jest źródłem błonnika, na skutek czego poprawia procesy trawienne. Niezależnie od tego, czy rodzic wybierze zakwas z buraka, czy z kapusty, spożywanie go przez dziecko będzie wiązało się z wieloma korzyściami prozdrowotnymi.

Zobacz też:  Źródła energii odnawialnej – czym są i jak kształtują przyszłość energetyki?

W jaki sposób podawać dziecku zakwas?

Niektóre dzieci nie mają problemu z wypiciem zakwasu prosto z łyżeczki lub z kubka, jednak w wielu przypadkach okaże się to niemożliwe. Młodszym dzieciom można dodać odrobinę produktu do wystudzonej zupki bądź obiadu. Można go też przemycać w koktajlach owocowo-warzywnych. Starsze dzieci będą na ogół bardziej skłonne do wypicia samego zakwasu, lecz jeśli nie odpowiada im jego smak, można spróbować rozcieńczyć go z wodą bądź przyrządzić miksturę z miodem (tylko w przypadku dzieci powyżej 1 roku życia). Ostatnia propozycja to zmieszanie zakwasu z sokiem owocowym.

Materiał promocyjny.



Powiązane:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts